Achterhoekse Wandeldagen

Grote keuzevrijheid voor deelnemers aan Achterhoekse Wandeldagen in Doetinchem

Door Luuk Stam

DOETINCHEM - Voor iedereen die in de Achterhoek te voet wil genieten van de fraaie natuur en afwisselende landschappen, vormen de Achterhoekse Wandeldagen een uitgelezen mogelijkheid. Stichting de Achterhoekse Wandelvierdaagse heeft bewust voor deze nieuwe naam van haar jaarlijkse evenement gekozen. In de aanloop naar de zeventiende editie (17 tot en met 20 mei) legt voorzitter Jo Weijers graag uit wat hiervan de reden is.

Stel, je vindt het heerlijk om alleen of samen met je partner, vrienden, familie, klasgenoten of collega’s een stevige wandeling te maken, maar je hebt geen zin om dit vier dagen achtereen te doen. Dan is een traditionele vierdaagse waarschijnlijk niet iets voor jou. Bij de Achterhoekse Wandeldagen in Doetinchem word je daarentegen wél op je wenken bediend.

Wandelaars die zich online of bij het startbureau in de Catharinakerk op het Simonsplein inschrijven, bepalen namelijk zelf hoe ver en hoeveel dagen ze lopen. Zij kunnen zelfs per dag een andere afstand kiezen: 12, 20, 30 of 40 kilometer. “Dit past gewoon veel beter bij deze tijd”, zegt Jo Weijers. De Doetinchemmer is sinds 2017 voorzitter van Stichting de Achterhoekse Wandelvierdaagse. Hij vertelt ook dat deelnemers deze keuzevrijheid al een aantal jaar hebben en dat de naam Achterhoekse Wandelvierdaagse daarom de lading niet langer dekte.

Flexibele schil
Ter illustratie: van de ruim 3.100 deelnemers in 2022 liepen er 820 de vierdaagse. De flexibele schil, dus de lopers die één, twee, of drie dagen liepen en/of tussentijds switchten tussen afstanden, was veel groter. Vorig jaar sprak de organisatie al van een wandelevent in plaats van een wandelvierdaagse en voortaan hanteert zij dus de naam Achterhoekse Wandeldagen.

Dit jaar loopt voor het eerst een groep van zo’n 120 leerlingen van het Houtkamp College een dag mee onder begeleiding van een twintigtal docenten. De scholieren laten zich individueel sponsoren en de opbrengst gaat naar de kinderafdeling van het Slingeland Ziekenhuis. “Als we een vierdaagse waren geweest, had dit niet gekund. Zelf wijzen we alle deelnemers er bij de inschrijving op dat zijn een donatie kunnen doen aan de stichting Make-A-Wish”, zegt Weijers.

Rust en stilte
Zelf liep de gepensioneerde leerkracht in het verleden vijf keer ‘Nijmegen’: “Dat is een belevenis. In Nijmegen hoor je de snelweg, bij ons hoor je de vogels. Er komen hier zoveel mensen, onder meer uit Brabant, die zich verbazen over de rust en stilte die zij ervaren. Je loopt langs boerderijen, kastelen, door bos en grotendeels over onverharde paden.”

Toen hij zes jaar geleden als voorzitter aantrad, sprak Weijers uit dat het mooi zou zijn als de Achterhoekse Wandelvierdaagse uit zou komen op 2.000 à 2.500 lopers per dag. Dergelijke aantallen zijn nog niet bereikt, maar hiervan ligt hij beslist niet wakker. Belangrijker is volgens hem dat de wandelaars onderweg genieten van het natuurschoon en ook van de gezelligheid voor, na en tijdens elke etappe.

Mooi is ook dat de horeca in Doetinchem en in de doorkomstplaatsen meeprofiteert van het wandelevenement. Dit geldt eveneens voor de verblijfsrecreatie in de regio. Hotels, campings en B&B’s zijn vaak al ruim van tevoren volgeboekt, weet Weijers uit ervaring.

Handicap
Met de nieuwe naam van het wandelevenement en door de keuzevrijheid van deelnemende wandelaars te benadrukken, hoopt het bestuur van Stichting de Achterhoekse Wandelvierdaagse dit jaar en komende jaren meer jonge en jongvolwassen wandelaars te trekken. “Mensen met een handicap zijn natuurlijk zijn ook van harte welkom om mee te doen aan de Achterhoekse Wandeldagen. Samen met hen willen we bekijken wat mogelijk is. Noem het maatwerk!”, besluit Jo Weijers zijn verhaal.


Dit interview is tot stand gekomen in samenwerking met Achterhoek nieuws en de Achterhoek Vakantiekrant. Wil je de graag de gehele vakantiekrant lezen? Ga dan naar een VVV of TIP in de Achterhoek en haal een gratis exemplaar op.