Wijngaarden in de Achterhoek

Achterhoekse wijnen

Tientallen jaren geleden was het zo: een goede wijn kwam per definitie uit Frankrijk. Met name uit de bordeaux, de bourgogne of de loirestreek. Wat er in andere landen op wijngebied werd gemaakt kon de échte wijnkenner niet aanspreken. Daarvoor haalde hij zijn neus op. Beter dan een simpel tafelwijntje kwam daar immers niet vandaan. Maar die ‘wijnkenner’ heeft bakzeil moeten halen. Tegenwoordig worden er niet alleen in Frankrijk, maar zeker ook in andere Zuid-Europese landen, Chili, Argentinië, Zuid-Afrika En Australië uitstekende wijnen gemaakt.

Nieuwe druivenrassen
In noordelijker gelegen landen wilden de wijndruiven nooit goed groeien. Voor de ‘oude’ druivenrassen was er te weinig zon, te veel wind en de temperatuur was te laag. Alleen op zeer beschutte plaatsen wilde nog wel een witte druivensoort groeien. Maar de laatste jaren is het door verbeterde vinificatietechnieken en de verdere veredeling van druivenrassen mogelijk geworden ook hier wijnstokken aan te planten. Zeker op de zeer geschikte bodem van de Achterhoek! De nieuwe druivensoorten blijken schimmelresistent en zijn juist daardoor uitermate geschikt voor het Nederlandse klimaat.

Met de hand
Menig Achterhoekse boer zag wel brood in deze nieuwe vorm van landbouw. Een hectare met wijndruiven zou immers zo’n vierduizend liter wijn moeten kunnen opleveren. Een twintigtal boerenbedrijven ging het avontuur aan en plantte in het voorjaar van 2004 een slordige zestigduizend wijnstokken in zijn grond. Toen kwam de tijd van verzorgen: opbinden, verwijderen van onkruid rond de stam, snoeien van uitlopers en trossen uitdunnen. En dat alles met de hand! Want het doel is het maken van kwaliteitswijn, geen massaproduct. Alleen wijn van goede tot zeer goede kwaliteit levert een goed inkomen op en dus levensvatbare bedrijven.

Grootste wijnstreek van Nederland
Met zijn ruim 16 hectare aan wijngaarden is de Achterhoek in een klap de grootste wijnstreek van Nederland (!) geworden. De wijnboeren hebben de wens verder te groeien tot zo’n twintig hectare. De wijngaarden zijn in eigendom van een ruim twintig wijnboeren, waarvan er een aantal lid zijn van de coöperatie.

Persoonlijk
Een goede wijn heeft ook met de personen te maken. Het gaat niet alleen om de druiven en de wijn, ook om de mensen erachter. Dat wordt straks op de flessen zichtbaar. Op het etiket komt te staan van welke wijngaard en van welke Achterhoekse wijnboer hij afkomstig is. Maar de Achterhoekse wijnbouwers denken verder … Aan wijnproeverijen, aan rondleidingen door de wijngaarden, aan grote wijnfeesten, aan volledige verzorgde arrangementen. Ga eens op bezoek bij een van de wijnbouwers uit onderstaande lijst en ervaar zelf wat de wereld van de Achterhoekse wijnbouw.

Valkeniersbulten
Wijngaard

Wijngoed De Hennepe - www.wijngoeddehennepe.nl  
De Nieuwe Baankreis - www.denieuwebaankreis.nl  
Wijngoed Avitera - www.avitera.nl  
Wijngaard Duetinghem 838 - www.wijngaardduetinghem838.nl  
Wijnboerderij ’t Heekenbroek - www.heekenbroek.nl 
Wijngaard Hof van Gelderland - www.wijnhoevehofvangelderland.nl 
Wijnhoeve Kunneman - www.wijnhoevekunneman.nl 
Wijngoed Montferland - www.wijngoedmontferland.nl 
Wijngaard en siertuin Schepershof - www.schepershof.nl 
Biologische wijngaard Slingehorst - www.wijngaardslingehorst.nl 
Wijngaard De Zessprong - www.wijngaarddezessprong.nl 
Wijngoed Kranenburg - www.wijngoedkranenburg.nl 
Wijngoed Gelders Laren - www.wijngoedgelderslaren.nl 
Wijnmakerij De Broake - www.wijnbouw-laren.nl 
Wijndomein Besselinkschans - www.wijndomeinbesselinkschans.nl 
Wijnhoeve Elanova - www.elanova.nl 
Wijngaard Valkeniersbulten -  Geen website 
Wijngaard Hesselink - www.wijngaardhesselink.nl 
De Reeborghesch - www.reeborghesch.nl
Wijngaard Dierkinck - www.dierkinck.nl 
Wijngaard Sonnewei - www.sonnewei.nl 
Wijngaard De Oogsthoek - www.wijngaarddeoogsthoek.nl 
Wijnboerderij Um den Olden smid - www.wijngaardumdenoldensmid.nl

Nieuwsbrief

Word Nieuwsbrief-abonnee en blijf op de hoogte van het laatste toeristische nieuws uit de Achterhoek!

E-mailadres: *

* = Verplicht

© Achterhoek 2014