Historische stadjes in de Achterhoek

HomeZien en doenBezienswaardigheden in de AchterhoekHistorische stadjes in de Achterhoek

Historische stadjes in de Achterhoek

De Achterhoek heeft diverse historische stadjes, elk met een eigen verhaal en historie. Benieuwd naar wat de stadjes allemaal te bieden hebben? Lees dan hieronder verder!

1. Borculo

Het watermolencomplex midden in het stadje geeft een pittoresk accent aan het centrum van dit Achterhoekse stadje. Borculo is nationaal bekend vanwege de vele musea in en om het stadje. Bovendien vindt de Berkelzomp, waarmee vaartochten over de Berkel kunnen worden gemaakt, hier zijn thuishaven.

2. Bredevoort

Het vestingstadje is sinds 1993 de Nederlandse Boekenstad. Sindsdien heeft zich hier een vijfentwintigtal antiquariaten gevestigd en zijn er gedurende het jaar tal van evenementen in het teken van het boek. Er is een Informatiecentrum waar men de bezoekers graag helpt het boek te vinden waarnaar men op zoek is. Door het beschermde stadsaanzicht, de vestingwerken en de smalle straatjes heeft het stadje haar authentieke karakter behouden.

3. Bronkhorst

Het kleinste stadje van Nederland. Je gelooft het bijna niet, maar deze kleine verzameling fraaie boerderijen heeft niet meer dan 160 inwoners maar bezit toch stadsrechten! Bronkhorst kreeg die stadsrechten in het jaar 1482 maar het werd nooit groter dan de middeleeuwse kern. Wat een bezoek de moeite waard maakt, is de hoeveelheid prachtige gerestaureerde boerderijen, de huizen met trapgevels, maar vooral de aangename sfeer in het stadje.

4. Doesburg

Binnen de vroegere ommuring is de stad goed bewaard gebleven. Er zijn veel bezienswaardige oude panden, waaronder het oudste restaurant van Nederland en het prachtige raadhuis. Ambachtscentrum De Gildehof trekt jaarlijks vele duizenden bezoekers. Ook een bezoek aan de nieuwe IJsselkade is de moeite waard.

5. Doetinchem

Door een bombardement in 1945 zijn de meeste historische gebouwen verwoest. Doetinchem is de grootste stad van de Achterhoek en biedt uitgebreide winkelmogelijkheden en een levendig uitgaanscentrum rond de historische Catharinakerk. De ligging aan de Oude IJssel geeft veel recreatiemogelijkheden op en aan het water.

6. Groenlo

Een stad waar de roemrijke vestinggeschiedenis uit de 16e en 17e eeuw opnieuw tot leven is gebracht. Stratenpatroon in de binnenstad met de stadsgracht zijn onmiskenbaar een vesting. Op de stadswallen (replica’s van) kanonnen. Het stedelijk museum besteedt veel aandacht aan die Spaanse tijd. Voorts fiets- en wandelroutes in teken van de vesting en de Tachtigjarige Oorlog. Tip: de ambachtelijke bierroute, een mix tussen stadswandeling en kroegentocht.

7. 's-Heerenberg

Gegroeid rondom het machtige kasteel Huis Bergh. Veel van de historische gebouwen in het centrum zijn verdwenen, hoewel kerken en het voormalige raadhuis zeer bezienswaardig zijn. Een wandeling over de stadswal rondom Huis Bergh biedt een fraai uitzicht op het kasteel en het omringende bosgebied, het Montferland.

8. Lochem

De stad kreeg stadsrechten in 1233 en werd ommuurd in 1330. De muren zijn verdwenen, maar van de dubbele gracht is de binnengracht nog aanwezig. Er is een aantrekkelijk centrum met een prachtige Grote Markt, een fraai raadhuis en de 14e-eeuwse Gudulakerk. Lochem is een geliefde verblijfplaats voor toeristen getuige het grote aantal hotels en campings in de directe omgeving.

9. Zutphen

Historisch gezien de belangrijkste stad van de Achterhoek aan de samenvloeiing van IJssel en Berkel. Groot historisch centrum met statige koopmanshuizen, kerken, kloosters en vestingwerken. Bijzonder is het grote aantal hofjes in de binnenstad. Met de fluisterboot kunnen vaartochten over de Berkel worden gemaakt. Het winkelcentrum is bekend vanwege het grote aantal speciaalzaken.

Nieuwsbrief

Word Nieuwsbrief-abonnee en blijf op de hoogte van het laatste toeristische nieuws uit de Achterhoek!

E-mailadres: *

* = Verplicht

© Achterhoek 2014