Bezienswaardigheden uitgelicht

Bezienswaardigheden in de Achterhoek uitgelicht

Uitgelicht 1: Hanzestad Zutphen

Zutphen

Uitgelicht 1: Hanzestad Zutphen: Zutphen is historisch gezien de belangrijkste stad van de Achterhoek en ligt aan de samenvloeiing van de rivieren de IJssel en de Berkel. Zutphen heeft een groot historisch centrum met statige koopmanshuizen, kerken, kloosters en vestingwerken. Bijzonder is het grote aantal hofjes in de binnenstad. Met de fluisterboot kunnen vaartochten over de Berkel worden gemaakt. Het winkelcentrum is bekend vanwege het grote aantal speciaalzaken. Tip: doe de Lekkerbekkenroute, een stadswandeling met culinaire verrassingen. De lokale VVV kan je  er meer over vertellen.

Uitgelicht 2: Nationale Landschappen, Winterswijk

Mondriaan Workshop

Uitgelicht 2: Nationale Landschappen, Winterswijk: de Achterhoek is een prachtige omgeving en sommige gedeelten zijn uitgeroepen tot Nationaal Landschap. Het gebied rondom Winterswijk behoort tot Nationaal landschap met haar Korenburger- en Meddoseveen, Bekendelle, maar ook de typische Scholteboerderijen, die zo kenmerkend zijn voor deze streek. Scholtenboerderijen zijn statige boerenhuizen te midden van grote boomgroepen. Scholtenboeren hadden tot ver in de negentiende eeuw een bevoorrechte positie in de lokale gemeenschap. Het waren rijke boeren met veel grond in hun bezit, waarvan zij delen aan kleine boeren verpachtten. Bovendien traden zij namens de (adellijke) grondbezitter op als handhaver van orde en recht. Ook hadden zij de zorg voor het landschap. Het kenmerkende coulisselandschap rond Winterswijk, een afwisseling van bosgebieden, houtwallen, beken en boomgroepen is mede aan hen te danken. En, een van Neerlands meest bekende schilders, Piet Mondriaan, heeft in Winterswijk gewoond.

Uitgelicht 3: Nationale landschappen, Montferland

Terras

Uitgelicht 3: Nationale landschappen, Montferland: Het gebied Montferland behoort tot het Nationale landschap met het Bergherbos. Een imposant natuurgebied midden in een vlak landbouwlandschap. Bekende toppen zijn: Montferland (69m), de Hettenheuvel (92m), de Hulzenberg (84m) en de Eltenberg (80m, Duitsland). De toppen van het Bergherbos zijn geheel begroeid met bos, in allerlei typen en ontwikkelingsstadia. Om dit bos heen ligt een krans van uitgestrekte akkers en dorpjes. De akkers, die Natuurmonumenten onderhoudt, stralen de landelijke sfeer uit van honderd jaar geleden. Golvende velden vol goudgele rogge of haver, dooraderd met het rood, wit en blauw van de vele akkerkruiden. Meer naar het westen toe ligt het fraaie landgoed De Bijvanck.

Uitgelicht 4: Willibrorduskerk Vierakker

Willibrorduskerk

Uitgelicht 4: Willibrorduskerk Vierakker
In 2009 werd de Willibrorduskerk tot de mooiste kerk van Gelderland verkozen, een welverdiende titel. Jarenlang heeft Vierakker geen kerk gehad tot eind 19e eeuw deze neogotische kerk werd gebouwd. De katholieke kerk is weelderig versierd, de kleuren spatten bij wijze van spreken van de muren af. Pilaren en het plafond zijn rijk verfraaid met paarse en groene bloemen. Beelden lijken je aan te kijken in de serene stilte die de kerk uitademt. De kerkvloer is prachtig gelegd in mozaïekvorm. Het gouden altaar schittert je toe en glas-in-loodramen zorgen voor nog meer kleur. Elk element in het interieur is erop gericht de bezoeker te wijzen op de grootsheid van het geloof. Zo symboliseren de vloertegels met afbeeldingen van verschillende dieren de zeven hoofdzonden. Je moet ze als het ware vertrappen, proberen ze te overwinnen en te streven naar het hogere. Het hogere is gesymboliseerd in de lampen, die als lichtend voorbeeld de acht zaligheden roemen.

Deel op:

Nieuwsbrief

Word Nieuwsbrief-abonnee en blijf op de hoogte van het laatste toeristische nieuws uit de Achterhoek!

E-mailadres: *

* = Verplicht

© Achterhoek 2014