Je bent hier: Zien & Doen /  Kastelen

Kastelen in de Achterhoek

Wie ‘Achterhoek’ zegt, zegt Kastelen. Verspreid in het landschap liggen tientallen buitenverblijven van de oud-Gelderse Adel. Sommige oorspronkelijk gebouwd als verdedigingswerk, andere als chiquere woonstee in de 17e en 18e eeuw.

Vaak wordt het kasteel nog bewoond door nazaten van baron, graaf of jonkheer. In de loop der jaren is het beheer van dit bezit in veel gevallen overgedaan aan een externe partij, zoals Gelders Landschap of Natuurmonumenten. Want de kosten van het onderhoud van zo’n landgoed zijn voor de grondbezitter steeds moeilijker op te brengen. Omdat veel kastelen bewoond zijn, is het aantal van binnen te bezichtigen huizen beperkt. Van buiten bekijken kan soms vanuit de fraaie bij het huis behorende tuin maar meestal is er wel een prachtige (bewegwijzerde) fiets- of wandelroute die over het landgoed voert.

Kastelen in de Achterhoek

Ontdek ook de prachtige tuinen

Op en rond de landgoederen, maar ook bij boerenhoeves of zelfs in verschillende historische stadskernen zijn prachtige tuinen ontstaan. Dat kon, omdat de Achterhoekse bodem zo vruchtbaar is. Iedere tuin heeft zijn eigen stijl, variërend van Engelse parktuin tot watertuin en van bostuin tot baroktuin. Tuinen ontworpen door vooraanstaande architecten of juist door de bewoner zelf, met liefde voor het vak, landgoed en voor het omringende landschap. Lees hier meer over tuinen in de Achterhoek.

Ontdek het allemaal!

    Verfijn resultaten wis alle

    Categorieën