Je bent hier: Seizoenen & Thema's /  Proef het Voorjaar

Proef het Voorjaar in de Achterhoek

Het is de ultieme combinatie: fietsen en culinair genieten. Want van fietsen krijg je lekkere trek! Toeval of niet: voor beide ben je in de Achterhoek op de juiste plek. Vanaf half april vind je op de website tal van restaurants, streekproducenten en wijnbouwers waar je heerlijk kunt genieten van al dat lekkers van Achterhoekse bodem. Daarnaast is er dan ook een aantal fietsroutes die je langs de mooiste en meest smakelijke plekjes brengen. En niet te missen: arrangementen boordevol lekkers uit de streek.

In het voorjaar is de Achterhoek ook nog eens extra mooi. Frisgroene blaadjes en bloesems in rijke kleurschakeringen omlijsten het afwisselende landschap met zijn karakteristieke boerderijen, historische kastelen en schilderachtige stadjes.  

Meer informatie op de website Proef het Voorjaar

Blader alvast door de nieuwe brochure

Route Ellens Restaurant
Een afwisselende route door het hart van de Achterhoek, ooit een zeer nat gebied met hoogvenen en uitgestrekte heidevelden. Tegenwoordig een rustig en aantrekkelijk gebied om te fietsen. Onderweg fiets je langs Doetinchem met een prachtig stadscentrum. Vervolgens keer je terug via de Kruisbergse Bossen richting het gezellige Zelhem.

Route De Heikamp
Aan het begin van de route kom je gelijk langs het eerste streekproduct van de Heikamp; het graan dat gebruikt wordt voor het pannenkoekenmeel. Onderweg kom je langs Kasteel Ruurlo, dat in 2017 haar deuren opent als tweede vestiging van museum MORE. De route vervolgt richting Barchem, waar de Kale berg voor wat hoogteverschil zorgt.

Route Avenarius
Te midden van het prachtige coulissenlandschap stap je vanaf het centrum van Ruurlo op de fiets richting Barchem, onderweg pak je een stukje van de Kale berg mee. De fietstocht vervolgt richting Borculo. Onderweg worden bossen afgewisseld met prachtige boerderijen en landhuizen die echte blikvangers zijn.

Route De Greune Weide
Deze route brengt je over de Duitse grens naar het Zwilbrockervenn, waar de prachtige flamingo’s broeden tussen maart en juli, en de prachtige Barokkerk Zwillbrock te bewonderen is. De route is eenvoudig uit te breiden met een bezoek aan de vestingstad Groenlo, waar de grachten en stadswallen nog doen herinneren aan de roemruchte geschiedenis.

Route Strandlodge
Deze prachtige route leidt langs Essen, scholtengoederen en door het afwisselende coulissenland-schap. Meteen blijkt dat het prachtig gebied niet voor niets is uitgeroepen tot Nationaal Landschap. In de omgeving van Lichtenvoorde zijn er de kerkenpaden, eenmaal Lievelde voorbij fiets je door het Korenburgerveen. De uitkijktoren biedt prachtige vergezichten.

Route Raedthuys
Vanuit het centrum van Lochem fiets je het glooiende landschap in, door Zwiep waar je ooit tol moest betalen om verder te kunnen. Vervolgens langs Borculo met een grote diversiteit aan musea en over de Lochemse berg waar de bossen, landbouwgronden en houtwallen elkaar afwisselen weer terug.

Route Schaftlokaal
Waar vroeger de ijzergieterij het kloppende hart van de Achterhoekse industriële bedrijvigheid was, zijn de oude fabriekspanden omgetoverd tot het DRU Industriepark. De route loopt door grensdorp Dinxperlo die naar Duitsland voert. Een route met een mooi uitzicht over de Aa-strang met onderweg wellicht een bezoek aan Kasteel Anholt.

Route Brasserie 6
Vanaf Hanzestad Zutphen fiets je het prachtige IJssellandschap in. Vanuit Bronkhorst, het kleinste stadje van Nederland, steek je de IJssel over met het pontje. Op diverse plekken rondom Steenderen zijn de oude rivierlopen nog zichtbaar in het landschap, hier is prachtige natuur ontstaan met een grote verscheidenheid aan flora en fauna.

Route Roerdinkhof
Vanaf rijksmonumentaal scholtengoed Roerdinkhof ontdek je een prachtig stukje Nederland. Na elke bocht is er een nieuw uitzicht. De route brengt je ook naar het centrum van Winterswijk, waar je op een van de terrasjes kunt genieten van alles om je heen. Maak de dag compleet met een bezoek aan museum Villa Mondriaan.

Route Kawop
Na het levendige centrum van Lochem achter gelaten te hebben, begint een tocht door het glooiende landschap. Op de Lochemse Berg en de Kale Berg bevinden zich vele verschillende boom-, planten- en dierensoorten. Wanneer het dorpje Barchem gepasseerd is gaat de route verder langs landgoederen en bijzonder mooie natuurgebieden.

Route Villa Ruimzicht
Eenmaal het levendige Doetinchem uit voert de route naar Laag Keppel waar zich één van de grootste en mooiste kastelen van de Achterhoek bevindt, namelijk Kasteel Keppel. Vanaf hier volgt een tocht over het Achterhoekse platteland met richting het einde van de route de fraaie Kruisbergse bossen.