Je bent hier: Seizoenen & Thema's /  Mondriaan

Van Mondriaan tot zigzagstoel. Van rood, blauw, geel tot Rietveldpaviljoen. De hele wereld kent de kunstwerken en ontwerpen van De Stijl. Deze kunststroming werd opgericht door Van Doesburg in Leiden. De vernieuwingsdrang van De Stijl wordt de laatste 25 jaar voortgezet onder de noemer Dutch Design. De Stijl heeft vele ontwerpers en architecten beïnvloed en inspireert hedendaagse kunstenaars nog steeds. Piet Mondriaan is voor alle De Stijl-kunstenaars het grote voorbeeld.

In 2017 is De Stijl 100 jaar oud. Alle reden om groots te vieren dat de  iconen van vernieuwing van toen na 100 jaar nog springlevend zijn. Nederland viert in 2017 honderd jaar voorhoede van de internationale kunst, 100 jaar vernieuwing in kunst, architectuur en design. Gedurende het hele jaar vinden tal van grote en kleine tentoonstellingen plaats op verschillende locaties in Nederland.

In Gelderland kom je op veel plekken in aanraking met De Stijl en de kunst die de beweging heeft voortgebracht. De verschillende Gelderse musea bieden in het Stijljaar een mooi programma met werk van kunstenaars gelieerd aan de Stijl.

Bekijk hier het complete programma.

De Stijl

In 1917 richtte Theo van Doesburg het tijdschrift De Stijl op. Kunstenaars, vormgevers en architecten konden hierin hun vernieuwende ideeën over kunst publiceren. In een mum van tijd wist hij kunstenaars als Gerrit Rietveld, Bart van der Leck en Vilmos Huszár aan het tijdschrift te verbinden. Ook Piet Mondriaan deed mee. Mondriaans abstracte kunst met primaire kleuren en zwart-wit lijnenspel werd al snel wereldberoemd en het grote voorbeeld voor De Stijl. De kunstenaars van De Stijl waren zo vol van de nieuwe kunst, dat zij geloofden dat die de hele samenleving kon moderniseren. Van de stoel waarop we zitten, tot de huizen waarin we wonen en de steden die we bouwen. De Stijl gaat dan ook over meer dan alleen schilderijen. Door het zo kenmerkende, primaire kleurgebruik, de abstracte vormentaal en horizontale en verticale lijnen in architectuur, interieur, meubels, mode en reclame te gebruiken, hoopte De Stijl zijn doel te bereiken: een betere en moderne samenleving. Beroemde voorbeelden zijn Gerrit Rietvelds rood-blauwe stoel en de Bruynzeelkeukens van Piet Zwart. De ontwerpen van De Stijl duiken nu nog overal in het moderne straatbeeld op. Maar ze zijn vooral in vorm en idee verankerd in het DNA van het wereldberoemde Dutch Design.

Villa Mondriaan – ‘Figuratie in Stijl’

Villa Mondriaan is trots partner van dit jubileumjaar en staat in 2017 helemaal in het teken van De Stijl. Zoals altijd toont het museum het vroege realistische werk van Piet Mondriaan. Daarnaast wordt op 6 maart de tentoonstelling ‘Figuratie in Stijl’ geopend. Wat veel mensen niet weten, is dat de oprichters van De Stijl hun carrière veelal begonnen met het schilderen van realistische landschappen en portretten. Daarnaast bleven onder andere Piet Mondriaan en Vilmos Huszár hun hele leven naast abstracte voorstellingen ook realistische kunst maken. In de tentoonstelling ‘Figuratie in Stijl’ wordt het spanningsveld tussen realistische en abstracte vormen uitgelicht en verder onderzocht. Het vroege én late figuratieve werk van de pioniers van abstracte kunst staat daarbij centraal. Ook het Paviljoen voor Hedendaagse Kunst zal gedurende het hele jaar in het teken staan van ‘Dutch Design’ en jonge kunstenaars die geïnspireerd zijn door Mondriaan en zijn tijdsgenoten. Als aanvulling op de tentoonstelling wordt er een uitgebreid programma met lezingen en concerten georganiseerd.

Lees meer over Villa Mondriaan

Escape Room ‘Het Mysterie van Mondriaan

In 2017 is in Winterswijk een Mondriaan escape room geopend. Het thema van deze escape room is ‘Het Mysterie van Mondriaan’ en geeft de spelers een uniek kijkje in het leven van Piet Mondriaan. Door middel van puzzels, raadsels en goed teamwork probeer je binnen een uur het mysterie te ontrafelen. Voor mensen met interesse in Mondriaan zal het een feest der herkenning worden, met bekende plekken en gebeurtenissen uit zijn leven. Lukt het jou om samen met je team te ontsnappen en het Mysterie van Mondriaan te ontrafelen? Lees meer over de Escaperoom