Je bent hier: Seizoenen & Thema's /  Hanzesteden

De Hanzesteden van de Achterhoek

Zutphen en Doesburg zijn twee Achterhoekse Hanzesteden gelegen langs de prachtige IJssel. Elke Hanzestad heeft zijn eigen authentieke sfeer en charme! Kom shoppen in oude straatjes, cultuur snuiven tussen monumentale panden en een lekker hapje eten op één van de vele gezellige pleinen.

Een rijke historie

Ontstaan uit de samenwerking tussen een aantal Noordduitse kooplieden groeide het Hanzeverbond in de 14de en 15de eeuw uit tot een machtige economische factor. Het beschermen van de aangesloten handelslieden en het uitbreiden van de handel waren haar voornaamste doelen. Lijfsbehoud in de breedste zin van het woord stond voorop in deze handelsgemeenschap.

Zutphen wordt ook wel Torenstad genoemd vanwege zijn grote, historische gebouwen die de skyline vormen van de stad. Met verschillende musea, hofjes en andere bezienswaardigheden waan je je hier bijna in de Middeleeuwen. Deze middeleeuwse stad biedt naast een bijzondere architectuur ook een aantrekkelijke mix van winkels, horeca, evenementen en cultuur.

In Doesburg weet men letterlijk en figuurlijk waar men de mosterd vandaan haalt, nl. uit Doesburg zelf! Het Mosterdmuseum trekt jaarlijks tienduizenden bezoekers naar het aantrekkelijke plaatsje. Velen van hen keren met een potje ambachtelijk bereide mosterd huiswaarts. Maar de stad heeft natuurlijk veel meer te bieden. Alleen al het feit dat men zich met gepaste trots een ‘drielandenpunt’ noemt, geeft iets van de fraaie ligging van stad en ommelanden.