Montferland

Montferland

VVV Montferland / 's-Heerenberg
Hofstraat 1
Postbus 119
7041 AD 's-Heerenberg
(0316) 291 391
vvv@montferland.info
www.vvvmontferland.nl

"Montferland is mooi!"
Met zijn ligging tegen de Duitse grens en op een steenworp afstand van Arnhem. Vooral de verscheidenheid van het landschap maakt dit deel van Nederland zo aantrekkelijk. Kleine dorpjes liggen verscholen tussen heuvels, bossen en akkerland, met in het midden ’s-Heerenberg, het middeleeuwse stadje met zijn oude straatjes en Kasteel Huis Bergh.

Fiets- en wandelroutes bieden de toerist de mogelijkheid om het gebied te doorkruisen en te verkennen. Voor de actieve toerist is de mountainbikeroute (26 km in de zwaarte categorie) een ware uitdaging. De grensoverschrijdende nordic walkingroute (80km) is er één voor de geoefende sporter. Korte wandel- en fietsroutes brengen de toerist naar de vele bijzondere plekjes zoals theetuinen, musea, en kinderspeelplaatsen.

Voor de recreant die graag te paard van de omgeving wil genieten is Montferland het gebied bij uitstek. Vele accommodaties bieden tegenwoordig de mogelijkheid je eigen paard mee te nemen, maar huren van paard of paard en wagen is ook mogelijk. Zo kun je zelf de teugels in handen nemen en je eigen route bepalen door het Bergherbos.

Na een heerlijke dag buiten kunt je je goed ontspannen in één van de vele restaurants die Montferland rijk is. Een grote verscheidenheid van een goed maar eenvoudig toeristenmenu tot een uitgelezen diner van niveau.

De heuvel
De heuvel Montferland is onderdeel van het gelijknamige bosgebied Montferland in het oostelijk deel van Gelderland. De heuvel ligt ten zuidwesten van Zeddam en ten noordwesten van 's-Heerenberg en heeft een hoogte van 66,8 meter boven NAP. De heuvel Montferland is niet de hoogste heuvel in het gebied, de hoogste heuvel in dit gebied is de Hettenheuvel nabij het dorp Braamt.

Motte Montferland
Op de top van heuvel Montferland bevindt zich de grootste motteheuvel van Nederland. De motte is rond het jaar 1000 opgeworpen. Van de 12 tot 17 meter hoge motteheuvel is tenminste de laatste 7 meter kunstmatig opgehoogd. Het plateau meet 60 bij 90 meter. De basis van de motte meet 135 bij 150 meter en is omgeven door een gracht en een dubbele aarden wal. Op het plateau zijn resten gevonden van 5,5 meter dikke muren van een mogelijk nooit voltooide tufstenen toren. Mogelijk was dit de motte van het voormalige Kasteel Upladen. De motte is een rijk archeologisch monument. Op de motte bevindt zich momenteel een hotel-restaurant, en enkele bijgebouwen. De top van de heuvel is bereikbaar vanaf de doorgaande weg tussen Zeddam en Beek.

Geschiedenis Kasteel Huis Bergh
De bouwgeschiedenis van het kasteel gaat terug tot het jaar 1250, belangrijker nog bestaande delen dateren uit de 14e, 15e en 17e eeuw. In de beginfase van de Tachtigjarige Oorlog had Huis Bergh veel te lijden van oorlogsgeweld. In 1735 brandde het geheel uit. Tijdens de Hollandse Zending tussen de jaren 1799 en 1842 was er een seminarie in Huis Bergh gevestigd. Het kasteel en alle bijbehorende bezittingen kwamen in 1912 in eigendom van Jan Herman van Heek (1873-1957), een industrieel uit Enschede. In 1939 werd een groot deel van het huis voor de tweede keer door brand verwoest, dankzij de hulp van de plaatselijke bevolking kon echter veel van de inventaris worden gered. Nog in hetzelfde jaar begon de wederopbouw die reeds in de herfst van 1941 kon worden voltooid.


Deel op:

Nieuwsbrief

Word Nieuwsbrief-abonnee en blijf op de hoogte van het laatste toeristische nieuws uit de Achterhoek!

E-mailadres: *

* = Verplicht

Geocaching
Gelderse Streken
Kampernel
© Achterhoek 2014