Je bent hier: Ontdekken /  Nieuws

Villa Mondriaan: Kunst van Komrij

Een villa vol kunst, 9 september 2016 t/m 26 februari 2017 Villa Mondriaan heeft sinds 9 september een nieuwe tentoonstelling: Kunst van Komrij. In de tentoonstelling wordt een brug geslagen tussen de beeldende kunst en de literatuur, zoals Gerrit Komrij dat ook deed.

Komrij Achterhoek

Kunst van Komrij
De dichter, kunstliefhebber, veelzijdig literair schrijver en geboren Winterswijker vormt het middelpunt van een tentoonstelling over zijn favoriete kunstwerken. In de villa waar Piet Mondriaan zijn kunstenaarstalent ontdekte worden schilderijen, tekeningen en etsen uit de privécollectie van Gerrit Komrij en zijn partner Charles Hofman getoond. Daarnaast zijn er werken van onder andere Jan Toorop, Jan Sluijters, Charley Toorop, Carel Willink en Kees Verwey te zien. Deze werken zijn afkomstig uit de collecties van Museum MORE, Museum Arnhem en de Verwey Stichting.

Speciaal voor de nieuwe tentoonstelling zijn hedendaagse auteurs uit het Nederlandse literaire veld uitgenodigd om te reageren op de kunstwerken. Deze auteurs, waaronder Piet Gerbrandy, Jan Mulder, Joke van Leeuwen en Hélène Gelèns, leveren een bijdrage in prozavorm of poëzie en hebben allen een bijzondere band met Komrij. De verhalen zijn te beluisteren op de audiotour en worden daarnaast uitgebracht als ansichtkaartenserie.

Hedendaagse kunst
Naast de permanente tentoonstelling met het vroege werk van Mondriaan biedt Villa Mondriaan altijd een podium aan vernieuwers van deze tijd. Het Paviljoen voor Hedendaagse Kunst toont de portretten van de Irakese fotograaf Rehaab Al Khazraji. Ondanks dat mensen meerdere gezichten hebben, probeert hij toch iemands ware aard in een foto te vangen, zonder zijn onderwerpen te laten poseren. Rehaab vluchtte zeven jaar geleden naar Nederland en woont nu in de Achterhoek, waar hij zijn rust en uitdaging vindt in fotografie. Erik Klein Wolterink, daarentegen, is een geboren en getogen Achterhoeker. Met zijn fotoserie ‘Terug Thuus’ en zijn filminstallatie ‘Gemengd Bedrief’ blikt hij terug op zijn herinneringen op de boerderij. Hij speelt in zijn fotografie met de dimensie tijd en de veranderende omgeving. Klein Wolterink heeft zich laten inspireren door de tentoonstelling Kunst van Komrij en speciaal voor Villa Mondriaan een nieuwe film gemaakt.

Schrijfwedstrijd
Exclusief voor bezoekers van Kunst van Komrij wordt een schrijfwedstrijd georganiseerd. Deelnemers kunnen zich tot 1 januari 2017 laten inspireren door de schilderijen in het museum en een gedicht of een stuk proza schrijven. De ingediende stukken worden beoordeeld door een deskundige jury. Het gedicht van de winnaar wordt gepubliceerd in de vorm van een ansichtkaart en verkocht in de museumwinkel. Meer informatie over de wedstrijd volgt via social media en de website van Villa Mondriaan. Meer informatie