Je bent hier: Ontdekken /  Gemeenten /  Gemeente Bronckhorst

Gemeente Bronckhorst

Bronckhorst is een verrassende plattelandsgemeente in de Achterhoek. Rijk bedeeld met natuurschoon; bossen, uitgestrekte weilanden en water wisselen elkaar af. Maar de gemeente is ook bekend om de vele prachtige kastelen en Bronkhorst, het kleinste stadje van Nederland.

De gemeente ligt tussen de centrumgemeenten Zutphen en Doetinchem. De IJssel vormt de westgrens.

Met een oppervlakte van ruim 28.000 ha is Bronckhorst één van de grootste plattelandsgemeenten van Nederland. Zij maakt onderdeel uit van de P10, een landelijk samenwerkingsverband van de elf grootste plattelandsgemeenten van Nederland.

Wilt u meer weten? Bij de informatiepunten wijst men u de weg:

TIP Zelhem

Drempt, Hummelo en Keppel

VVV Bronckhorst

Gezellige dorpen

Bronckhorst heeft gezellige dorpen met een rijk verenigingsleven, vele evenementen en een bloeiende middenstand. De gemeente telt circa 37.000 inwoners die verspreid wonen over 44 dorpen en kernen. Hengelo, Hummelo, Steenderen, Vorden en Zelhem zijn de bekendste plaatsen.

Vorden

Vorden staat met name bekend om de Achtkastelenroute, een fietsroute die al meer dan 100 jaar bestaat langs prachtige kastelen en buitenplaatsen in de omgeving van het dorp. Vorden is een levendig dorp omringd door prachtige bossen en pachtboerderijen en biedt voor ieder wat wils.

Hengelo GLD

Hengelo (Gld) is het centrum van de gemeente Bronckhorst en staat van oudsher bekend om de paardenmarkten, -keuringen en motorevenementen. De directe omgeving leent zich uitstekend om mooie wandelingen en fietstochten te maken. Voor motorliefhebbers is het ook goed vertoeven in en rondom Hengelo. Er worden diverse evenementen georganiseerd voor de sportieve en recreatieve motorrijder, waaronder de motorraces op het wegcircuit Varssel.

Zelhem

Als u in Zelhem komt, kunt u niet om Smoks Hanne heen. Smoks Hanne is het beroemdste kruidenvrouwtje van de Achterhoek. Ze vloog altijd achterstevoren op haar bezemsteel en droeg veel te grote klompen, die bij het lopen over de grond sleepten. In het Achterhoeks heet dat ‘smoksen’. Op vele plekken vindt u Smoks Hanne terug in het dorp en vele lokale lekkernijen zijn naar haar vernoemd. In Zelhem kunt u ook gezellig winkelen of een terrasje pakken of cultuursnuiven. De prachtige natuur in de omgeving van Zelhem nodigt bovendien uit om heerlijk te fietsen en te wandelen.

Drempt, Hummelo en Keppel

In de omgeving van Drempt, Hummelo en Keppel zijn prachtige fiets- en wandelroutes uitgezet. Je vindt er schitterende natuur, water en een kasteel. Kasteel Keppel laat je vroegere tijden beleven en de Oude IJssel biedt de mogelijkheid om heerlijk te varen over het water. Kortom, een prachtige omgeving met tal van mogelijkheden..

Bronkhorst & Steenderen

Bronkhorst, een voormalige heerlijkheid met diverse prachtig gerestaureerde gebouwen en boerderijen, is het kleinste stadje van Nederland en zeer in trek bij toeristen. Vele van de huizen zijn tegenwoordig ingericht als winkel, galerie/museum of horecagelegenheid. Vanaf Brummen is het stadje met een pontje te bereiken. De directe omgeving kenmerkt zich door het IJssellandschap waar op diverse plekken de oude rivierlopen nog zichtbaar in het landschap zijn. Op deze plekken is prachtige natuur ontstaan met een grote verscheidenheid aan flora en fauna.

Toeristische gids Steenderen e.o.

Toeristische gids Zelhem e.o.

Toeristische gids Hengelo Keijenborg e.o.

Achterommetjes Drempt, Hummelo, Keppel

Magazine Lochem & Bronckhorst