Je bent hier: Routes /  Wijnroutes /  Wijnroute Winterswijk

Wijnroute Winterswijk

Bossen, scholtenboerderijen en ... boeken

Info route

De uit 1749 daterende waterkorenmolen Berenschot bevindt zich in het natuurgebied De Bekendelle. Een klein, maar weelderig loofbos, dat wordt doorsneden door de Slingebeek. Aan de oevers van deze beek broedt de zeldzame ijsvogel.

De omgeving van Winterswijk straalt vooral rust uit. Opvallend zijn de typische scholtenboerderijen: statige boerenhuizen te midden van grote boomgroepen. Scholtenboeren hadden vroeger de zorg voor het landschap. Het afwisselende coulisselandschap rond Winterswijk is mede aan hen te danken.

Ook op andere plekken is te zien waarom juist deze streek tot Waardevol Cultuurlandschap is benoemd. In de Winterswijkse steengroeven komen de oudste aardlagen van ons land aan de oppervlakte. En ten westen van Winterswijk ligt een van de laatste hoogveengebieden van Nederland, het Korenburgerveen.

In het Middeleeuwse stadje Bredevoort vullen tal van antiquariaten en (tweedehands) boekwinkels de gezellige straatjes. Zelfs buiten staan de boekenkasten. Regelmatig worden er boekenmarkten georganiseerd. De route voert door de kleinschalige bosrijke omgeving rondom Winterswijk en haar vele buurtschappen. Onderweg passeer je de Winterswijkse steengroeven en je fietst langs het boekenstadje Bredevoort.

Wijngaarden
Wijngoed De Hennepe, Aalten
Wijngaard Sonnewei, Winterswijk-Corle(niet opengesteld voor publiek)
Wijngaard Hesselink, Winterswijk-Henxel
Wijngaard De Reeborghesch,Winterswijk-Kotten

Startpunt
TOP Berenschot's Watermolen, Wooldseweg

Eigenschappen

Type Fietsroute | Knooppunten
Lengte 54 km
Duur 3:40 uur


Contact

Adres

Deze route op uw GPS

Download het GPX bestand van deze route voor uw GPS

Download route