Je bent hier: Achterhoek Blog

Kerstsfeer op z’n Achterhoeks

Sfeervol verlichte straatjes, de geur van brandende houtkachels en een vrieskou die je keer op keer doet verlangen naar warme chocolademelk - De gezelligste tijd van het jaar is aangebroken en er is van alles te beleven in de Achterhoek! Er zijn genoeg activiteiten en evenementen waar je je helemaal in kerstsferen kunt onderdompelen. Graag laat ik je zien waar je in de Achterhoek moet zijn om die ouderwetse winterse gezelligheid te beleven.

Gastblogger: Meike

Gemoedelijk struinen over Achterhoekse kerstmarkten

Veelal trekken we naar onze Duitse buren om daar tussen ‘Glühwein’ en ‘Lebkuchen’ het echte kerstgevoel te ervaren, terwijl we het in de Achterhoek ook erg goed doen met onze gezellige kerstmarkten. Een kleine greep uit het talrijke aanbod:

Winterswijk Wonderland op 17 en 18 december is zo’n gezellige kerstmarkt in het sfeervol aangeklede centrum van Winterswijk. Voor Nederlandse begrippen is dit zelfs de grootse kerstmarkt van de regio waarbij naast een warenmarkt ook brocante geshopt kan worden. Een groot pluspunt is de schaatsbaan, schaatsen zijn verkrijgbaar bij het terras van De Hema.

Op 17 december is er de jaarlijkse Kerstmarkt in Vorden met een muzikaal programma voor jong en oud. De Vordense horeca biedt de bezoekers een heuse Kerstpreuverie. Al wandelend van kraam naar kraam kun je van allerlei winterse hapjes en drankjes proeven. Eet smakelijk!

Een kasteel behoort natuurlijk tot het ultieme kerstmarktdecor: de jaarlijkse Kerstmarkt van ’s-Heerenberg vind je in de theetuin van het prachtige Huis Bergh. De kleinschalig opgezette kerstmarkt op 10 december biedt bijzondere eigen gemaakte producten. Met de opbrengsten wordt een drietal goede doelen gesteund. Ook in Lochem is er een Goede Doelen Kerstmarkt op 9 en 10 december. Zelfgebakken lekkers, kinderzang en jazzcombo zorgen voor een gemoedelijke sfeer en er is een leuke speurtocht voor kinderen.

Hanzestad Doesburg laat zich op 10 december van haar meest sfeervolle kant zien: de 150 kramen staan opgesteld door de hele binnenstad. Bezoekers kunnen een uitgestippelde route lopen om zo niets te hoeven missen van de Doesburgse kerstcharme. Of wat dacht je van een ritje met de arrenslee over de Kerstmarkt? Je mag gratis mee!

Op zondag 11 december is de DRU Cultuurfabriek in Ulft geheel in kerstsferen gehuld. Op de  sfeervolle kerstmarkt kunnen bezoekers proeven, kijken, luisteren en bewonderen. Ook grand café Het Schaftlokaal is geopend voor een drankje en hapje.

Kerstmarkt1   Kerstmarkt2

Kerstevents die meer dan de moeite waard zijn
Naast de talrijke heerlijk geurende kerstmarkten is er ook een aantal bijzondere kerstevenementen die je beslist niet mag missen!

In de zomer kon je er niet omheen: Foodtruck Festivals. Winterswijk organiseert van 9 t/m 11 december met LUST Food Truck Festival een winterse editie van het populaire concept; een walhalla van eten, drinken, cultuur en muziek. Sprookjesachtige taferelen en wezens vind je bij WinterWonderland Lochem op 10 december. Een kleurrijk wonderlijk spektakel voor kinderen en volwassenen in het openluchttheater Lochem. Kaartjes koop je aan de kassa.

In het kleinste stadje van Nederland, Bronkhorst, loop je personages uit het wereldberoemde kerstverhaal van Charles Dickens ‘Christmas Carol’, tegen het lijf. In een prachtige entourage geniet je van straattoneel, zangkoren, vuurkorven en een kleinschalige kerstmarkt. Het festival Dickens in Bronkhorst vindt plaats op 17 en 18 december.

Dickens Bronkhorst (1)

Kerst is het feest van het licht. Dat hebben ze bij het Winterfestival WarmWinterLicht in Braamt heel letterlijk genomen. Vuurshows en fantasierijke lichtobjecten laten de bezoeker verbazen. Animaties, vuurkorven, winterse lekkernijen en muziek maken er een feest van voor jong en oud. Tussen 15 en 26 december meerdere dagen geopend.

Met de Kom-Es-An-Toer maak je een rit langs verschillende, in kerstsfeer gebrachte locaties in Aalten. Op 10 en 11 december kun je op 16 locaties op de route genieten van workshops en demonstraties van oude ambachten, kunst, live-muziek en natuurlijk overheerlijke kerstlekkernijen. Je bent van harte welkom. Kom es an!

In de mooie binnenstad van Zutphen maken ze er met kerst een waar spektakel van; op 18 december vindt daar het Winterspektakel plaats. Knusse kraampjes en verrassende kerstactiviteiten zorgen voor een feestelijke sfeer. De winkels zijn geopend en elke winkelstraat heeft zijn eigen kerstprogramma.

Sfeervolle kerstconcerten
Kerst is onlosmakelijk met muziek verbonden. In elk dorp of stadje is er rond de kersttijd wel een optreden van het plaatselijke koor of orkest. Maar er worden ook grotere klassieke concerten gegeven.  Aan muzikale kerstsferen ontbreekt het in de Achterhoek zeker niet!

Op 17 december organiseert het Montferland Cultuurfonds haar jaarlijkse Kerstconcert op kasteel Huis Bergh. Muziek van meesterviolist Razvan Stoica en het van Wassenaar Consort komen in de prachtige kerst entourage van Huis Bergh bijzonder tot hun recht. Kaarten zijn € 50 p.p. en in beperkte makte beschikbaar. Kijk voor meer informatie op: www.montferlandcultuurfonds.nl

Op zaterdag 17 december vindt ook het Weihnachtsoratorium plaats in Zieuwent in de Werenfriduskerk. Vocaal Ensemble Ex Arte voeren met het barokorkest Concerto Barocco het complete werk met alle zes cantates uit.

Kasteelhuisbergh2   Kasteelhuisbergh1

Winterwandelingen en schaatspret
Laat je  juist in de winter betoveren door het Achterhoekse landschap. Ondanks de winterse temperaturen lokt het prachtige decor om naar buiten te gaan en een frisse neus te halen, om je daarna weer heerlijk op te kunnen warmen aan warme chocolademelk of een kop erwtensoep.

Midwinterhoornblazen is van oudsher een heidens gebruik. Rond de jaarwisseling werd het gebruikt om oude geesten te verjagen. Ook kwam het voor in de grensstreek waar smokkelaars het gebruikten om elkaar te waarschuwen. In de Achterhoek ga je deze traditie op veel plekken aantreffen. Vaak wordt het midwinterhoornblazen gecombineerd met een mooie winterwandeling waarbij het verreikende geluid je begeleidt tijdens je voettocht.

Op zondag 11 december start een Midwinterhoornwandeltocht bij Kaasboerderij Weenink in Lievelde. Je hebt de keuze uit verschillende afstanden. Onderweg warm je je op aan Glühwein en na afloop is er snert. Ook in het centrum van vestingstad Groenlo wordt op 21 december een Midwinterhoornwandeling georganiseerd. De honderden waxinelichtjes maken de route bijzonder sfeervol. Op zondag 18 december kun je in Eibergen met een tocht mee waarbij ingegaan wordt op de verschillende gebruiken van de midwinterhoorn. Bij welke gebeurtenissen werd er op de midwinterhoorn geblazen? De midwinterhoorngroep Eibergen vertelt het u graag.

Ook voor schaatsliefhebbers zijn er voldoende mogelijkheden in de Achterhoek. Kom vanaf vrijdag 23 december t/m zondag 5 maart lekker schaatsen op Marveld’s Magische Winterpret in Groenlo. Er is tevens een sfeervolle Kinder Kerst Kermis voor de kids van 4 tot 10 jaar. In Doetinchem kun je van 16 december t/m 8 januari terecht op de traditionele BAX-ijsbaan op het Simonsplein.

068466   066226 (2)

Winkelen in kerstsfeer
Maak van kerstinkopen doen een feestje en bezoek een van de sfeervolle kerstbraderieën of maak gebruik van de extra koopzondagen- en avonden die er zijn.

Winter Wonderstad Doetinchem is een extra koopzondag op 18 december met allerlei leuke activiteiten in het centrum van Doetinchem waaronder een levende kerststal, kerstmarkt, musical en midwinterhoorngroep.

Op zaterdag 10 december kun je extra lang shoppen bij het evenement Moonlight Shopping in het grensdorp Dinxperlo. Van 16.00 tot 22.00 zijn de feestelijk aangeklede winkels geopend en kunnen kinderen zich vermaken bij de levende kerststal, luchtkussen, broodjes bakken en meerijden met het treintje dat door het centrum rijdt.

Op zondag 11 december kun je in Gorssel in hartverwarmende sferen kerstinkopen doen. De winkels zijn deze dag open van 12.00 tot 17.00 uur. Er is muziek en een creatieve kerstmarkt. Laat je vooral ook verrassen met overheerlijke proeverijen bij de winkeliers.

Met zoveel verschillende sfeervolle en bijzondere kerstactiviteiten wordt het nog lastig kiezen. En dit is slechts een kleine greep uit alle activiteiten. Kijk op www.achterhoekagenda.nl voor een compleet overzicht van alle kerstactiviteiten in de Achterhoek.

Ik wens je een heel gezellige kersttijd in onze mooie Achterhoek!

066258